Moje dnešní vaření a pečení

26. května 2018 v 17:04 |  VAŘENÍ A PEČENÍ
V posledních dnech jsem všude četla, jak je zdravá rebarbora a roste jen v květnu a červnu. No co, tak se zkusím někde v zelinářství nebo u soukromníků kouknout, jestli ji seženu a pak bych upekla koláč. A hurá, povedlo se!

Já koláč s rebarbodou dělala jen jednou v životě, když ji přinesl soused, aby se podělil. To je už ale taky hezky dlouho. Zadělala jsem tedy lité kynuté těsto. Než vykynulo, udělala jsem drobenku nebo žmolenku, chcete-li, oloupala jsem rebarboru a bylo to tak akorát. Pak jsem ji šoupla do trouby a čekala, jak do bude chutnat.

Koláč už je upečený, cukrovat budu až před konzumací

Už jsem nandala ke kafíčku a je i pocukrováno, už jen dodám, že nám chutnal. Navíc byl krásně žlutý z těch domácích vajíček.

Tak jsem si řekla, že jednou představím náš dnešní sobotní oběd a celý.

Už je tady polévka. Moje porce, Dělávám takovou dle svého, není to gulášová, není to ani frankfurtská, je to něco mezi tím, ale nám chutná.

Jako hlavní jídlo si dnes mažel přál čočku. Dělám ji trošku jinak, protože se mi zdá lepší a ta červená fakt nemá chybu. Toto je manželovo porce.

Máme rádi tento zelný salát. Já si dala k čočce okurku a manžel tento salát. Ujídal ho ještě před polévkou.

Abych tedy ještě představila naši večeři, tak jsem vyfotila i toasty. Vejce se strouhaným sýrem, opečené na olivovém oleji, na tom šunkový salám, ale málo a nahoře ozdobené zeleninou. Je to dost syté, ale výborné, určitě to také všichni znáte, já mám na talířku čtyři, ale snědla jsem jen tři. Jeden jsem ještě přidala manželovi.

No a to je pro dnešek vše. Večer bude jen jablíčko, stačí půlka, protože je velké.

Hezký zbytek dne a celého víkendu přeje vaše Ježurka
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 26. května 2018 v 17:23 | Reagovat

Čočka vypadá skvěle, o rebarborovém koláči slyším poprvé, rozhodně zajímavá kombinace :-)

2 Poustevnice, Čarodějka Poustevnice, Čarodějka | E-mail | Web | 26. května 2018 v 17:28 | Reagovat

Rebarboru miluji. Kromě koláče jí dávám i do vařeného jablečného kompotu a plátek přidávám do meruňkoového džemu, aby se nekazil.

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 26. května 2018 v 18:08 | Reagovat

Už jdu pro rebarboru a upeču lité těsto s prdopečem = s kvasnicemi nejsem kamarád. Já ale kostičky rebarbory zamíchám dovnitř těsta, ještě než je dávám na plech. Každá to děláme jinak. Dobrý tip - děkuji :-)

4 Jitka Jitka | Web | 26. května 2018 v 18:56 | Reagovat

Upeču koláč s rebarborou zítra. Dnes jsem dělala letní piškotovou se zakysanou smetanou a jahodami. Rebarbory máme pěkný kopec , tak nebudu muset šetřit. Červenou čočku máme taky rádi.
Je brzy hotová. :-)

5 Markéta Markéta | E-mail | Web | 26. května 2018 v 20:15 | Reagovat

Teda ten koláč, jen kousnout! Vypadá prostě super.

6 Miluš Miluš | Web | 26. května 2018 v 21:42 | Reagovat

Libuško rebarborový koláč bude po neděli,protože se zítra s kamarádkou ztratíme z našeho města,jedeme do Ředhoště na trhy-spíše je to burza,nutně potřebujeme kytičky.Červenou čočku taky ráda dělám,je brzy hotová a hlavně dobrá,alespoň nám chutná. :-) napíši ti mejlík...

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. května 2018 v 21:45 | Reagovat

Mńam, mňam, mňam. Dala bych si všechno. Rebarborový koláč jsem jedla hodně jako dítě a pak, když byly děti menší a my jsme měli zahradu s rebarborou. Pak měl muž ledvinové kameny a rebarboru mu zakázali. Takže jsem už nejedla asi 15 let. Tu čočku podle Tvé snachy dělávám, je moc dobrá. A ty toasty dělávám taky, je vidět, že jsme ze stejného kraje. My dnes měli zelňačku a pak jsme jeli do Teplic na Lázeňské slavnosti a mlsali, co se venku dalo. Na zítra máme pečené kuře s bramborem a jdeme plavat do bazénu. :-)

8 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. května 2018 v 22:01 | Reagovat

Reveňový koláč bych si dal z fleku.

9 helena-b helena-b | Web | 26. května 2018 v 23:25 | Reagovat

Libuško, také jsem dnes pekla kynutý reveňový koláč. Já jenom pod rebarboru dávám ještě tvaroh, který tu kyselost trošku zmírní. Ukazuješ nám tu samé dobroty! :-D

10 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 27. května 2018 v 6:28 | Reagovat

Já jsem rebarborový koláč s drobenkou dělala i z piškotového těsta. 4 žloutky, 4 bílky, 4 vrchovaté lžíce cukru, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky a prášek do pečiva. Na rebarboru jsem nasypala skořicí a trochu cukru a pak posypku. Já nerada dělám kynuté těsto. ostatním jídlem bych se určitě nechala pohostit.:D Červenou čočku jsem ještě neměla. Zkusím. :-)

11 nudistka nudistka | Web | 27. května 2018 v 11:44 | Reagovat

Rebarborový koláč bych si dala. ;-)

12 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 27. května 2018 v 12:48 | Reagovat

Rebarborový koláč bude opět dnes. Středeční se už snědl. :D

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. května 2018 v 15:00 | Reagovat

Já bych si dala všechno 😂 Na rebarborový koláč si pamatuji z dětství, dělávala ho babička. Trochu nakyslý, skvělá kombinace se sladkou drobenkou :-P Bohužel tady rebarbora není :-( aspoň jsem na ní zatím nenarazila

14 daniela daniela | E-mail | Web | 27. května 2018 v 17:47 | Reagovat

Libuška, navarila a napiekla si presne tak, ako to robím ja, hihihi, všetko len akože, vlastné receptíky :-)
Ale dôležité je, že nám chutí, nie? Čo tam po receptúrach a názvoch, máme svoje :-)

15 Melissa Melissa | Web | 28. května 2018 v 1:33 | Reagovat

Máš samá zajímavá a chutná jídla,až na tu rebarboru,tu zrovna nemusím.Rebarborový koláč jsem jedla asi 2x v životě a stačilo.U nás tady rebarboru stejně nikdo nemá.My jsme teď měli borůvkový koláč a na tom jsem si pochutnala:) :-)

16 Ježurka Ježurka | Web | 28. května 2018 v 16:41 | Reagovat

[1]:[5]:[11]: Děkuji.
[2]: Výborně, ale asi ji máš dost, já byla ráda, že jsem sehnala na ten koláč.
[3]: Škoda, že jsi tak daleko, věřím, že bych tě to brzy naučila.
[4]: Vidíš, a já byla ráda, že jsem horko těžko sehnala aspoň na ten koláč. Byla poslední.
[6]: Jestli jsi, Miluško, byla dnes na tom výletě, tak to ti vůbec nezávidím. Vedro k padnutí.
[7]: Lotty, zelňačku máme taky rádi.
[12]: Nevadí Ti, Jarmilko, to loupání? Mně to dalo dost zabrat, ale chuť to vyvážila.
[13]: Růženko věř nebo ne, já nakyslou rebarboru neměla.
[14]: Jasný, dáváme si to tak, aby nám to chutnalo, no ne?
[15]: Melisso, já jsem taky rebarborový koláč nejedla často, už je to doba, ale u mne je spíš ten problém ji sehnat.

17 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 28. května 2018 v 18:02 | Reagovat

[16]: Loupání mi vůbec nevadí, dělám to ráda. :-)

18 Aliwien Aliwien | E-mail | Web | 28. května 2018 v 19:49 | Reagovat

Všechno vypadá moc hezky a určitě i chutnalo.

19 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 29. května 2018 v 16:02 | Reagovat

Sliny se sbihaji.nn

20 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 29. května 2018 v 16:03 | Reagovat

Zrovna jsem rebarboru zasadil na zahradku...

21 Míla Míla | 3. června 2018 v 10:59 | Reagovat

Psala jste, že je manžel žlučníkář, můj taky, ale pečený salám a cibuly nesmí, máte nějakou specielní dietu? O_O :-D

22 Ježurka Ježurka | Web | 3. června 2018 v 12:30 | Reagovat

[21]: Manžel nemá speciální dietu, hlavně nemá jíst moc smažené, jinak prý si musí vyzkoušet, co mu vadí. Zatím se snažíme moc nehřešit a jde to.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama