Mana nebeská

11. září 2016 v 14:21 |  VAŘENÍ A PEČENÍ
A už jsem zase u jídla. Měla jsem totiž minulý týden takový jeden nápad. V jednom supermarketu nabízeli chlazeného králíka, tak jsem si řekla, že ho okouknu. Když jsem občas někde tohoto ušáčka viděla, byl promodralý a mražené vůbec nemusím. Šla jsem se tedy kouknout a vida, vypadal k světu. Tak nějak jsem si ho pamatovala ještě z dob, když jsem občas nějakého dostala z domácího chovu. Ihned se mi vybavila ta chuť a už jsem měla jasno. Byl to králík český, mladý, něco přes kilo. Teď jsem si ještě rozpomínala, jak jsem ho dělávala, protože to už je opravdu hezkých pár let, když jsem ho jedla naposledy. Já vím, že se mi budete smát ti, kteří máte králíky domácí často k obědu, ale pro mne to bylo tak velké pokušení!

Včera večer jsem králíčka naporcovala, nasolila, pořádně počesnekovala a dala do lednice. Dnes jsem tam přidala máslo a slaninu, pokmínovala a dala pomalu péct.

K tomu jsem si řekla, že bude pasovat hlávkové zelí. Je to lehké jako to králičí maso, no a bramborový knedlík. Už jsem se nemohla dočkat.

To, že jsem byla na oběd natěšená je vidět i na tom, že jsem se hned pustila do jídla a až pak jsem si vzpomněla, že jsem ten náš výborný oběd chtěla vyfotit. Proto už je tam jednoho knedlíku půlka.

Zbytek jsem obrala z kostí, které manžel ještě pořádně ožužlal

a schovala na další den. Mňam, to byla dobrůtka! Já se omlouvám, že tady tak opěvuji normálního králíka, ale pro mne je to o moc lepší než ty všelijaké cizí pokrmy, co dnes všichni vaří, tedy hlavně v televizi.

Ještě i teď vaše mlaskající Ježurka. Zdravím všechny i v tom vedru.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Helena CB Helena CB | E-mail | 11. září 2016 v 14:31 | Reagovat

Libuško, taky jsme nedávno dostali králíka, a protože je to pro nás vzácnost,moc jsme si pochutnali.Dělala jsem ho stejně jako ty.Hezkou neděli, máme ještě do večera zedníky, tak se opravdu nenudím. Helena z ČB :-)

2 Miloslava Miloslava | 11. září 2016 v 15:01 | Reagovat

Libuško to mlaskání jsem slyšela až k nám-né,né,já jen,že jej dělám stejně a taky bych jej měla udělat,píšu si na jídelníček.
Ale ještě k té porci půlknedlíčku,vůbec bych se nedivila,že je to tvoje celá porce...
Tak si odpočívej a kochej se sluníčkovou nedělí.pa Miluš :-)

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 11. září 2016 v 15:18 | Reagovat

Libuško, věřím, že jste si pochutnali. :-)
Králík má moc dobré maso. Občas máme z vlastního chovu.
Také jsem si myslela, že půl knedlíku je tvoje porce. Vím, že jíš málo.
Vedro je hrozné. :-? Ani větrák nepomáhá. Doufám, že zaprší, jak slibovali v předpovědi. Je moc sucho a možná by se ochladilo.
Přeji hezký zbytek neděle. :-)

4 Jitka Jitka | Web | 11. září 2016 v 15:21 | Reagovat

Kálíka jsem nejedla ani nepamatuju, zato husičku jsme měli dnes k obědu. Upekla jsem jen půlku a stejně ji budeme mít možná ještě na další dva obědy. :-D

5 Libuše Libuše | E-mail | 11. září 2016 v 15:23 | Reagovat

No Libunko, Ty mi děláš chutě! Králíka jsme neměli už x - let.. Určitě je to dobrůtka, to je vidět i z Tvých fotek.
Hezky zvládáš, tuhle klasiku, byť s vepřovým, moje rodina miluje.
Přeji Ti pohodové dny, u nás také vedro. Zdravím srdečně, Libuš :-)  :-)

6 věrka věrka | 11. září 2016 v 15:57 | Reagovat

Jejda králík, toho už jsem neměla kolik let. Občas na něj koukáme v Globusu, ale zdají se mě takový jako z koncentráku a tak zase od něj jdeme pryč, snad se někdy zadaří a taky kápneme na lepšího, dcera by si taky dala. Byly jsme na ně zvyklí, mívali jsme je doma a my sami jsme je jeden čas taky chovali, to už je pryč, to ještě byl manžel. U nás je taky každý den vedro, už bych chtěla trochu míň sluníčka a nebo déšť. :-)

7 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. září 2016 v 16:47 | Reagovat

Manžel má možnost sehnat domácí králíky a zrovna minulý týden dva objednal. Máme je také moc rádi a tvoje varianta s br. knedlíkem je jedna z oblíbených :-P  :-P

8 Joina Joina | Web | 11. září 2016 v 17:11 | Reagovat

Jsem zvědavá jestli i já zvládnu porcovat maso, ale každá žena by to měla zvládnout a já se budu muset učit.
To je, ale pochutnáníčko. A zrovna takovou dobrotu jsme neměli.

9 Iva Iva | E-mail | Web | 11. září 2016 v 17:28 | Reagovat

Libuško, dnes je králík velká vzácnost. Také bych si dala. :-P  :-D

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. září 2016 v 18:01 | Reagovat

Králík je pochoutka.
Tuhle mi ho milostivá připravila na houbách.

11 Jana Jana | Web | 11. září 2016 v 19:04 | Reagovat

Králíka už jsem dlouho neměla. Ty mi děláš chutě. :-P

12 Hanako Hanako | 11. září 2016 v 20:47 | Reagovat

My jsme s bráchou na králičím mase vyrostli, mají ho rády i naše děti. Řízky z vykostěných stehen a hřbetu jsou lepší než telecí. Jen to nesmí být starý králičí pantáta. :-)  :-)

13 Evina Evina | 11. září 2016 v 22:09 | Reagovat

Vybočím z normálu :-( V životě jsem králíka nejedla.Nevím proč,ale nechci ho. Dříve jsem ho dělala,ale nejedla.
Libuško,přeji Ti nádherný týden :-)

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. září 2016 v 13:04 | Reagovat

Králíka jsem v životě nedělala. Ale jedla. Já jsem ale kuřecí jedlík.:-)

15 Ježurka Ježurka | Web | 12. září 2016 v 16:31 | Reagovat

[1]: Helenko, v tom vedru se motat kolem zedníků - nezávidím.
[2]: Miluško, dej si taky tu dobrůtku, ať máš sílu. :-)
[3]: Jarmilko a neprší a neprší. Králík z vlastního chovu je ten nej! Ale já zas tak málo nejím, neboj.
[4]: Jituško, taková husička, to taky není marný, tu jsem neměla ani nepamatuji, někdy v raném mládí.
[5]: Libuško, doufám, že taky chvilkami odpočíváš, v tom vedru se musí!
[6]: Věruško, já ho koupila chlazeného v Kauflandu, prásknu to, proč ne, byl výborný!
[7]: Evičko, říká se, že je to nejlepší maso i na dietu, nejen na chuť. Tak si taky dejte.
[8]: Neboj, to dáš, možná se ti to hned nebude dařit tak, jak bys chtěla, ale jo, bude to OK.
[9]: To věřím. Dřív jsem mívala domácí zdroje, ale už nejsou.
[10]: No, tak to si tě hodně rozmazluje ta tvoje milostivá. Já houby ani nemám.
[11]: No, tak příště, co?
[12]: To mi povídej, Haničko. Na ty já vzpomínala také včera, mívala jsem je v mládí u panímámy.
[13]: Evičko, možná, kdyby ti ho někdo naservíroval tak, abys nevěděla, co to je, tak by ti chutnal. Já tak jednou jedla řízek z kůzlete. Nepoznala jsem to a chutnal.
[14]: No vidíš a naše mladá zase kuřecí nee. Má za to, že měl jednou po kuřecím vnuk salmonelu, všichni kolem ho jíme, ale ona ho nedá. :-)

16 Péťa Péťa | Web | 12. září 2016 v 16:45 | Reagovat

Králíka jsem už také dlouho neměla - já ho připravit neumím a mamka ho dělá jen jednou za čas, takže se málokdy povede, že jsem zrovna zvaná na oběd :) častěji dělá kachnu, tu u nás můžou opravdu všichni.

17 Otavínka Otavínka | Web | 12. září 2016 v 20:06 | Reagovat

Voní to až do Olomouce. Joj to musela být dobrůtka.

18 Pavla Pavla | Web | 12. září 2016 v 21:07 | Reagovat

Kralíka jsme měli včera mnam na česneku super jídlo :-)

19 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 13. září 2016 v 9:21 | Reagovat

Ha! Tak to jste měly s mou maminkou stejný nápad! :) Také jsme králíčka nedávno měly. A musím říct... ten název článku mluví za vše. Prostě mana nebeská! Výborné to bylo...

20 Jirka Jirka | E-mail | Web | 13. září 2016 v 19:23 | Reagovat

Ježurko vůbec nevadí, že je na snímku půlka knedlíku, i tak se mi vybavuje chuť králičího masa. Je zajímavé, že ji paměť uchovala celou řadu let. :-)

21 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 14. září 2016 v 22:05 | Reagovat

No, tak to vypadá teda krásně!

22 MirekČ MirekČ | Web | 15. září 2016 v 10:12 | Reagovat

Vynikající trojkombinace a slaninka k pečenému králíkovi neodmyslitelně patří.

23 Fukčarinka Fukčarinka | Web | 16. září 2016 v 23:58 | Reagovat

Libuško, určitě to byla dobrota, ale mě by jsi nepostila - králíka nemám ráda. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama