Třeboňská topinka

9. ledna 2016 v 17:12 |  VAŘENÍ A PEČENÍ
Když jsem posledně psala o tom mém experimentování při vaření, které konec konců asi praktikujeme všichni, vybavila se mi třeboňská topinka.

No a s tím i to, že vždycky platilo, platí a platit bude to, že mít známost na nějakém šikovném postu je zkrátka k nezaplacení.

Jezdili jsme s manželem dříve dost často do lázní. Sice na příspěvkovou léčbu, ale tenkrát to ještě šlo. Já s pohybovým ústrojím a manžel s kolenem. Měli jsme nárok jednou za dva roky. No a na místě, kde se rozdělovaly a přidělovaly lázně, seděla jedna moje dobrá známá. Tak se také stalo, že jsme navštívili jen samá krásná lázeňská města. Byli jsme v Mariánských Lázních, Františkových Lázních, v Lázních v Jaroměři, na Slovensku v Trenčianských Teplicích nebo Piešťanech, ale také v Třeboni v tenkrát nově postaveném domě Aurora. Vůbec všude jsme měli díky té mé známé super lázeňské domy, abychom nemuseli chodit na procedury ven.

Tak si vždy ráda vzpomenu na tuto známou, která ač byla mladší než já, už je dávno někde na obláčku a jen nevím, jestli tuší, jak na ni často vzpomínám. Nejen kvůli tomu, že už jako senioři nedostaneme nikde vůbec nic, ale už vůbec bychom si nemohli vybírat. Byli jsme také pětkrát v lázních Jáchymov, ale ani ty už nám nikdo nenabídne, a kdybychom si to teď měli byť i částečně platit, museli bychom určitě minimálně měsíc žít o suchém chlebu.

A už jsem se opět oklikou dostala k jídlu a konkrétně k tomu chlebu. Tam v té Třeboni dělali v restauraci tu "Třeboňskou topinku". Moc nám chutnala, tak jsem ji zkusila potom udělat i doma. A šlo to. To jsem na pánvičce na oleji opekla klasickou "holou" topinku, kterou jsem počesnekovala, udělala vedle na pánvi smažená vejce, která jsem navršila na tu topinku a nahoře posypala strouhaným sýrem. Ozdobila kouskem kapie a mňamka byla na stole.

Ale jak stárneme a už nemůžeme tak často nebo vůbec nezdravá mastná jídla, tak jsem to zjednodušila. Dnes opeču krajíček chleba na topinkovači, potřu ho rozetřeným česnekem a zbytek už znáte. Chleba není nacucaný tukem a je to taky príma. Brzy nás to bude zase čekat, protože jsem na mrazáku "nasyslila" zase hezkých pár krajíčků chleba, když zbude.

Vůbec se snažíme ke stáří vařit zdravěji, že? Ale my jsme doma neměli nikdy moc korunek, museli jsme počítat, tak jsem zvyklá. Dnes jsem třeba dělala bramborový salát tak, jak ho dělávala moje maminka.

Uvařím brambory ve slupce, pak je maminka nakrájela na slabší kolečka, já je dnes "proženu" kolečkem na kostičky, osolím, opepřím, přidám nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou okurku, přidám maličko vody z okurek, ale opravdu jen lžíci, ale zato to omastím. Jí se teplý, já ho vždy přihřívám.

Pozor! Nejsou to brambory na kyselo, jak někdo taky dělává, ale opravdu tato příloha je zdravější a opravdu moc chutná! Omastila jsem to tukem, který se vypekl ze sekané, kterou jsem k tomu měla a jen tak mimochodem. Pečená v té mé úžasné troubě je mňamózní. Měla jsem boule za ušima. Ani z remosky mě to tak nechutná.

No, tak jsem se přes třeboňskou topinku a pobyt v lázních dostala až k dnešnímu obědu. Věřím, že jste si dnes pochutnali i vy všichni doma. Jo a k tomu byla zelňačka.

Dobrou chuť všem přeje Ježurka
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. ledna 2016 v 17:31 | Reagovat

Teplý bramborový salát znám.
Tak si ho občas doma s milostivou dopřejeme.

2 Jitka Jitka | Web | 9. ledna 2016 v 17:49 | Reagovat

Taky tu topinku dělávám, ale neříkám ji třeboňská. ;-)

3 Jitka Jitka | 9. ledna 2016 v 18:40 | Reagovat

Užili jste si zřejmě dost, což se každému jen tak nepoštěstilo, tak nač ty povzdechy?

4 signoraa signoraa | Web | 9. ledna 2016 v 18:41 | Reagovat

Při čtení jsem se olizovala jako mlsný pes. :-D Chleba občas zbývá a já z něj vytvářím také topinky, kterým říkám královské. Na krajíček chleba dám plátkový sýr a na něj bud' kousek šunky, nebo moravského uzeného a opékám na oleji z holé strany - sýr se rozpustí, přilepí se k chlebu a masu. Pak ještě krátce opeču tu bohatší stranu a podávám to se zeleninou. Zatím to chutnalo každému.
A z dob studií, kdy nebylo moc financí - studentská omeleta: chleba nakrájený na kostičky opékám na troše tuku a pak zaliju rozšlehanými vajíčky a nechám vejce ztuhnout. Jsou to v podstatě knedle s vajíčkem, jen se pak už nemíchají. Oboje chutná a spotřebuje se i chléb, který už není nejčerstvější. :-)

5 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 18:42 | Reagovat

No topinky jsme na kolejich dělali na sadle ted na topinkovaci- ale jsou zdravější tak co,,,Na to buď mazání na tousty nebo i to smažené vejce a mohu potc¨vrditm je to pochutnání :-)

6 Evina Evina | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 19:08 | Reagovat

A jak se Ti líbilo v Jaroměři?Před mnoha a mnoha lety jsem tam bydlela necelé 3 roky :-) Tento bramborový salát neznám,ale mám s ním parádní zážitek.Můj syn(a já taky)má rád br.salát(a chlebíčky).Jednou jsme navštívili moji tetu.Nabídla synovi salát.Začal se olizovat až za ušima.Byl v šoku,když viděl tento,co jsi popisovala.Musela jsem ho sníst já :-D
Pá Libuško a krásný večer Tobě i manželovi :-D

7 Evina Evina | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 19:09 | Reagovat

Sááákriš!!!Proč já pořád všude padám do spamu?Copak píši něco neadekvátního? O_O

8 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 9. ledna 2016 v 19:17 | Reagovat

Tu topinku v topinkovači s vajíčkama dělám už dlouho. Zato topinku na tuku neděláme doma vůbec :-)

9 Hanka Hanka | 9. ledna 2016 v 19:33 | Reagovat

[3]: Tenhle komentář tu moc dlouho nepobyde! :-D

10 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 9. ledna 2016 v 19:38 | Reagovat

Dostala jsem hlad! :D

11 Zdena Zdena | Web | 9. ledna 2016 v 20:10 | Reagovat

Libuško, chutě jsi mi udělala veliké. Topinku bych si teda dala hned, ale z bezlepkového chlebíka je nic moc. Zkusím však salát :-) Krásný večer.

12 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 9. ledna 2016 v 20:14 | Reagovat

Já mám nejraději topinky rovnou obalené ve vajíčku. Mohou se dozdobit paštikou (to je fakt moc dobré), salámem, sýrem a rajčaty. Mňam :-)  :-)

13 Miloslava Miloslava | 9. ledna 2016 v 20:36 | Reagovat

tak ani nevím,že dělám Třeboňskou topinku.Ale já topinky na oleji nedělám,mám raději trošku jiného tuku.Ten salát nemusí být špatný jako teplejší příloha.
Libuško,taky nechápu,proč naříkáš,když se takto privilegované ubytování v lázních hned tak každému nepoštěstilo.

14 Miloslava Miloslava | 9. ledna 2016 v 20:36 | Reagovat

Jsem ve spamu,ale asi mě tam raději zablokuješ.

15 Helena Helena | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:50 | Reagovat

Taky dělám Libuško topinky v topinkovači, je to i jednodušší. Tuhle topinku znám, ale že se jmenuje třebońská, to jsem nevěděla. :D  :-) My tedy nejíme polívku a ještě druhé jídlo, to snad jen na štědrý večer, je vidět, že vám chutná a jste takhle zvyklí. :-)  :-)

16 Fredy Fredy | Web | 9. ledna 2016 v 21:53 | Reagovat

Topinky, to je mňamka.... :-)

17 Janka Janka | Web | 9. ledna 2016 v 22:47 | Reagovat

Podobný bramborový salát dělám také docela často. A je moc dobrý. :-)

18 Hanka Hanka | 10. ledna 2016 v 11:51 | Reagovat

Já se spíš vyjádřím k těm lázním. Kamarádka mé maminky jezdila do lázní snad každý rok, když řeknu, že byla v lázních snad 30x, tak nelžu. Já jsem si před pár lety říkala, že budu jezdit také, ale zjistila jsem, že mě to nebaví. Ne, že bych nebyla společenská. Ale nejsem lázeňský typ. :-)

19 Ježurka Ježurka | Web | 10. ledna 2016 v 12:25 | Reagovat

[1]: Určitě vám taky chutná.
[2]: My jsme si ji dali tam pod tímto názvem, proto.
[3]: No povzdech to ani nebyl, spíš je mi líto, že teď už nikam nejezdíme a myslím, že by to zas na chvíli pomohlo. Jo a taky mne rozesmutněla vzpomínka na tu zemřelou známou. Ale nebylo to jen o užívání, byla to potřeba, abychom mohli lépe fungovat.
[4]: Alenko, díky za tipy, určitě vyzkouším.
[5]: Ano, taky to tak beru.
[6]: Evi, m byli vlastně ve Velichovkách, to je kousek od Jaroměře a tam to tedy bylo hodně zastaralé. V Jaroměři jsme se byli podívat, tam bylo líp.
[8]: No, abych byla upřímná, topinka na tuku je chutnější, no právě proto není moc zdravá, že?
[9]: Nevím proč, nenecháš to na mně?
[10]: Tak šup na topinky! :-?
[11]: No jo, ty máš to omezení, ale salát zkus, jsem zvědavá, jestli ti bude chutnat.
[13]: Miluško, není to naříkání, je to tak, jak jsem psala Jitce (3)
[15]: Helenko, tady je to běžné, i v restauracích dávají polévky. Já je tedy moc nemusím, proto polévku vařím jen na víkend. :-D
[18]: My jsme jezdili s manželem. Sama bych taky nejela, tenkrát to bylo na 3 týdny a co bych tam sama dělala? Navíc chytnout nějakou blbou spolubydlu, to bych taky nemusela. My jsme s manželem běhali po procedurách, na procházky, na taneček ani ne, ve volných chvílích jsem chodila do knihovny a četla a četla a... :-) Hlavně, že jsme měli na chvíli klídek od bolestí.

20 Aliwien Aliwien | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 13:13 | Reagovat

Tak tohle mi Libuško nedělej, protože po přečtení pořád slintám. Až budu moci, také to vyzkouším.

21 Fukčarinka Fukčarinka | Web | 10. ledna 2016 v 19:08 | Reagovat

Libuško, přišla jse,m se podívat na tvé orchidejky - květy a prozatím nic. No nic, něco přece - dobrota, topinku pěkně česnekovou bych si dala hned. U tebe se podává Třeboňská, mňam. :-D
Na pobyty v lázních vzpomínám ráda, všechny jsme si s manželem platili. Slovensko máme prolázněné hodně.Jsem zvědavá kam dostanu lázně nyní až skončím léčbu a zda-li vůbec ;-)  :-)

22 Růžena Růžena | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 22:49 | Reagovat

To je dobrot! :-) Teplý bramborový salát taky znám a moc mě chutná. Na topinky mám vzpomínky z doby kdy jsme s kamarádkami bydlely na privátě - peněz bylo málo, z domova se přivezl chleba a pak se dělaly topinky  nahoře s taveným sýrem - na kamnech! :-) :-D

23 Jarka Jarka | Web | 11. ledna 2016 v 9:18 | Reagovat

Topinky nemám moc ráda právě kvůli té mastnotě, proto se mi líbí ta varianta s topinkovačem. :-) A ten jednoduchý bramborový salát se mi taky líbí. Jako přílohu mám mnohem raději bramborovou kaši a když už salát, tak čerstvý, ještě vlažný, druhý den z ledničky, už ho nejím. Proto mě zaujala tato tvá teplá verze. :-P

24 dadainka dadainka | Web | 11. ledna 2016 v 11:08 | Reagovat

Moc pěkně napsané :-) Topinky miluji :-)

25 Jana Jana | Web | 11. ledna 2016 v 11:17 | Reagovat

Libuško, většinou zatím dělám klasický bramborový salát, ale když už jsme někdy přesycení, tak ho dělám bez majonézy. A taky je dobrý. Já do bramborového salátu ale kvůli dceři která nejí maso nedávám salám :-) Někdy děláme třeba jen zapékané brambory s trochou oleje nebo zalévám smetanou s cibulkou, a posypu  strouhaným sýrem...někdy zapékám ještě pokrájená rajčata, je to fakt dobrý.
Topinky mám také ráda :-P

26 Ježurka Ježurka | Web | 11. ledna 2016 v 13:32 | Reagovat

[20]: Já se omlouvám 8-O
[21]: Marti, věřím, že brzy si také dáš nějakou dobrůtku. A orchidejky? Dávám dnes na blog, jak to s nimi vypadá.
[22]: No jo, na kamnech šlo leccos dobrého, to znám z dob mládí.
[23]: Jaruško, můžeš to jednou zkusit, uvidíš, co na to řekneš.
[24]: Děkuji.
[25]: Brambory se sýrem a cibulkou jsou také dobrota, je pravda, že maso být stále nemusí.

27 MirekČ MirekČ | Web | 21. března 2016 v 10:50 | Reagovat

Znám, ale jakoby jsme na to zapomněli, musíme oživit. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama