Nezvykle jsem pekla po víkendu

15. července 2013 v 13:15 |  VAŘENÍ A PEČENÍ
Tento víkend nebyla v dohledu žádná návštěva, v týdnu jsme měli dort, který mladí nesnědli a my ho pak dva dny dojídali, tak jsem se usnesla - NIC - nepeču tento víkend a hotovo! Ráno chodil manžel vedle pro čerstvé rohlíky ke snídani, ke kávě jsme si dopekli zmraženou pizzu a v pohodě.

Ale včera v podvečer zazvonil soused, že mi sousedka posílá pár třešní z jejich chalupy, ona tam zůstává celé prázdniny, on dojíždí, tak přivezl. Prý byly čerstvě natrhané, ano, byly výborné, velké, šťavnaté. Ale manžel třešně nejí, bojí se, že by ho kousl červ, ještě dost zbylo, tak jsem se dnes pustila do pečení.

Nedávno jsem objevila u Milušky sympatický koláč s rybízem, tak jsem si řekla, proč ho taky nezkusit a napsala jsem si o recept. Jen se to všechno smíchá, takže ne náročné, ale zase jsem to musela půlit, protože pro nás dva opravdu stačí z poloviční dávky do remosky.

Už předloni jsem si koupila odpeckovač třešní. Nebyl moc drahý, tuším, že stál 139 Kč, ale je to tak trochu lempl. Ne každou pecku vybere, občas tam nějaká zůstane a já pak musím poslouchat reklamace.


Třešně jsem tedy musela ještě kontrolovat, ale přece jen to je rychlejší než každou třešinku půlit.
A tady je výsledný koláč.


Vypadá skvěle, ale také tak chutná! Díky, Miluško! Ani nevadilo, že tam dle receptu není ani rybíz, ani borůvky, ale třešně. Snad mi Miluška promine, když sem šoupnu i ten její recept, i když při tom půlení jsem vždy striktně nedodržela poloviční dávku, dala jsem tam spíš víc než méně než v receptu.

Zde je tedy recept :
Rybízový - (borůvkový) koláč - od Milušky
500 g rybízu, 20 dkg Hery, 3 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kávové lžičky citronové kůry, 7 a 1/2 dkg kysané smetany, 200g polohrubé mouky, 1/2kávové lžičky prášku do pečiva.
Vše smíchám dohromady ve šlehači nebo hnětači, těsto naliji na pečící .papír na plech,nebo jej pouze vymažu.
Těsto je takové trošku hustší tak jej rozetřu stěrkou, posypu rybízem a žmolenkou.
Pečeme klasicky.
Pocukruj a dobrou chuť.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 15. července 2013 v 13:51 | Reagovat

Koláček vypadá moc dobře! Ja dnes mela meruňkový. :-P

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 15. července 2013 v 15:06 | Reagovat

My dojídáme tiramisu a vypadá to, že se u nás dlouho péct nebude. Cukr je jed na naši cukrovku, i když nemáme vysoké hodnoty, ale proč to pokoušet.Koláče s ovocem přijdou vždycky vhod a tento vypadá náramně. ;-)

3 ajka ajka | Web | 15. července 2013 v 15:17 | Reagovat

Včera jsem rybízový pekla a už není :-D Z třešní dělám jen bublaninu a třešně tam házím celé :-D Ale vypadá pěkně koláček, tak hezky do zlatova upečený ;-)  :-)

4 Miloslava Miloslava | Web | 15. července 2013 v 17:49 | Reagovat

paní promíjím jasně!!!!!!!!!!! :-D  :-D  :-D

5 Teeda Teeda | 15. července 2013 v 19:00 | Reagovat

No já naposled vypeckovala ručně dvě kila třešní a další čtyři mě ještě čekají.. zase ale, když je napůlim, tak je pak jisté, že neproklouzne ani červík. :)

6 Beatricia Beatricia | Web | 15. července 2013 v 19:20 | Reagovat

To je tak krásné, lákavé... já mám takovou chuť... pečení je pro mne ale  neznámá alchymie... přihrej mi sem kousíček, prosím! :-D

7 Jarka Jarka | Web | 15. července 2013 v 19:22 | Reagovat

Taky třešně vždycky před pečením vypeckovávám, ale to šikovné udělátko, jako máš ty nemám, dělám vše růčo a pěkně mě to štve. Budu se muset po nějakém vypeckovadle porozhlédnout. ;-)

8 Radka Radka | E-mail | Web | 15. července 2013 v 21:31 | Reagovat

Vypadá to krásně nadýchaně :-)
Líbí se mi, že se mažel bojí, že ho kousne červ :D

9 Latryna Latryna | Web | 16. července 2013 v 8:53 | Reagovat

Tiež zvyknem na víkend niečo sladké napiecť - tento raz to bolo skvelé nepečené tiramisu.
Včera doniesla dcéra čerešne, tak bude ešte dnes bublanina...
Zdravím a prajem pohodový deň ;-)

10 bludickka bludickka | E-mail | Web | 16. července 2013 v 11:48 | Reagovat

Hm, třešinky bych si dala.. klidně i samotné. Ale nějak mě letos úplně minuly :(

11 Edith Holá Edith Holá | Web | 16. července 2013 v 13:18 | Reagovat

Odpeckovač je vtipný. Zřejme není nad ruční práci:-)

12 pizlik1 pizlik1 | Web | 16. července 2013 v 13:28 | Reagovat

O odpeckovači jsem také uvažovala, ale pak jsem se přiklonila k oblíbenému výroku mojí maminky, která vždy, když něco takového viděla, pronesla: "Léčka na peníze."

13 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 16. července 2013 v 14:00 | Reagovat

Ano, koláč vypadá opravdu skvěle a chutně. Povedl se :) . Tak tedy přeji, dobrou chuť..

14 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 16. července 2013 v 15:28 | Reagovat

Mám na pecky takové jakoby kleštičky do ruky a občas to taky nechá pecku, ale jinak je to moc dobrý pomocník. Buchta vypadá dobře.

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. července 2013 v 17:15 | Reagovat

Máš mě Libuško na svědomí, zašla jsem si hned pro kousek mého rybízového koláče. Aj kafíčko jsem si uvařila :-D
Libuško dodatečně přeji k svátku. Já vím pozdě, ale přání pohody s plnou náručí zdravíčka přijmeš i nyní, viď? :-)

16 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 17. července 2013 v 0:43 | Reagovat

Nejvíc mě pobavila představa červa hryzajícího tvého manžela :-D Ten koláč vypadá moc chutně:-)

17 Ježurka Ježurka | Web | 17. července 2013 v 13:38 | Reagovat

[1]:[2]:[3]: Děkuji vám.
[4]: Ještě dostaneš extra osobní pochvalu.
[5]: Červík také neproklouzl, napřed jsem je dala do vody.
[7]: Taky jsem to dělala dřív ručně, takhle je to přece jen rychlejší.
[8]: Nevím, jestli se bojí, ale určitě třešni nepolkne, právě - co kdyby tam ten červ byl? :-(
[9]: Tak si dej, Vierko, ale tiramisu - mňam.
[10]: To byly také moje první a asi i poslední.
[11]: Má sice chyby, ale rychlejší to je.
[12]: No, toto nebylo zas tak moc peněz a už jsem toho vypeckovala dost.
[13]: Děkuji.
[14]: Jo, taky jsem to už někde viděla.
[15]: Marti, hlavní je, že Ti chutná. A děkuji i za pozdější přání, vždyť to není samozřejmostí!
[16]: Ano, ono to tak vypadá :-?

18 Otavínka Otavínka | Web | 17. července 2013 v 14:19 | Reagovat

Ten  třešnový koláč voní až do Olomouce a okamžitě listuji chutěmi, zda si ji dokážu vyvolat. Už do smrti nemám šanci se k některým dobrotám dostat, ale někdy si mě naštěstí o dobrotách zdává.

19 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 18. července 2013 v 10:50 | Reagovat

Hmm, vypadá to výborně. :)

20 Amelie Amelie | Web | 19. července 2013 v 16:07 | Reagovat

JAK ten vypeckovávač funguje? Nechápu. Já tam házím třešně celé - po zvyku mé babičky:-) Odpadá mi starost s odpeckováváním.

21 Vendy Vendy | Web | 21. července 2013 v 18:28 | Reagovat

Koláč vypadá chutně a výživně! Receptík celkem lehce, a klidně jsi mohla udělat z normální dávky, Ježurko, a polovinu dát na mražák, když přijde chuť, stačí vytáhnout a za dvě hoďky máš moučník k mání. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama