V kuchyni mne to baví

25. května 2013 v 16:38 |  VAŘENÍ A PEČENÍ
Opravdu, nekecám, pokud mi není na umření, vařím a peču ráda, i když s odpočinkem. Včera jsem zase jednou po dlouhé době vařila čočku. Kvůli manželovi ji moc často nedělám, mívá po ní zažívací potíže, ale luštěniny jsou zdravé tak ji sám občas navrhne.

Čočku nevařím klasicky na kyselo, ale podle mé snachy. Nevím už, kde sehnala tenhle recept, ale zachutnal nám, tak už ji jinak nedělám.

Není to nic složitého, jen do ní při vaření přidám tymián, bobkový list a pepř a sůl nakonec. Na pánev na olej dám cibuli a česnek, vše nakrájené na kostičky, opražím a pak přidám kari koření a kečup. Všeho přiměřeně, kečupu pro nás dva jsem dávala cca dvě lžíce. Pak to všechno smíchám s čočkou a může, ale nemusí se zahustit jíškou.

K tomu jsem opekla špekáčky, jak jinak než "na ježky" a volské oko. Včera jsme měli výjimečně ještě hlávkový salát. Zbyl nám z předchozího dne, tak jsem si řekla, že to určitě nevadí a šlo to. Akorát jsem už taky stará popleta a sáhla jsem po stejné lahvi a místo octa jsem tam cvrkla trochu oleje. Nebylo ho moc, tak jsme to snědli a přitom jsem vzpomínala na staré časy, když jsem ještě bydlela na Moravě u rodičů, že jsme do salátu přidávali vyškvařený špek. Bratr to tak dělá stále.

Na dnešek jsem si pozvala další strávníky, no a když jsem tak přemýšlela co upéct, zvolila jsem bábovku od Evičky.
Jen jsem si ji musela trošku zmenšit, nemám velkou formu, ale povedla se dokonale.



Chutnala nám všem, tak tedy díky, Evi. Je vidět, že ta "moje" blogerská rodina opravdu umí. A dobře. Zatím vše, co jsem zde "opsala", bylo výborné!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 25. května 2013 v 17:08 | Reagovat

Vím a znám, že ráda pečeš. Nejsem ten typ, ale vypadá to jedle. Pokud chutnalo všem, dobrou chuť :-))

2 Jája Jája | E-mail | Web | 25. května 2013 v 17:21 | Reagovat

jé takové dobrůtky mňam.... :-)  :-D

3 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 25. května 2013 v 17:23 | Reagovat

Tedy úplně jste mě na tu čočku navnadila :-D  také jsem v kuchyni ráda, ale jen peču, nerada vařím :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. května 2013 v 17:26 | Reagovat

Čočka vypadá zajímavě. Na tvarohovou bábovku se taky chystám ze stejného receptu. Vypadá fakt dobře. :-)

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. května 2013 v 18:03 | Reagovat

Čočku máme rádi nejen v polévce, ale i nahusto. Bábovku už tak často ne, muž má raději moučníky- bucht, koláče a pod. z kynutého těsta. Buchytky tomu říká... ;-)

6 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 25. května 2013 v 18:06 | Reagovat

Jé, Libuško, to jsem moc ráda, že vám bábovka chutnala :-)Ten tvůj způsob přípravy čočky musím taky vyzkoušet, vypadá to hodně jedle a my čočku máme rádi. Zatím jsem ji ale vždycky vařila nakyselo.

7 Miloslava Miloslava | Web | 25. května 2013 v 18:36 | Reagovat

Libuško,bábovka vypadá úžasně,já jsem pekla pouze jahůdkovou bublaninu a do těsta jsem ještě šoupla uřechy - semleté.
PS:Libuško,já si raději uklízím sama,taťka má práci na zahrádce,dneska mě v domečku přidělával s Libčou na zeď regálky,staré skříňky jaksi odešly do dílny.
A tu čočku podle tebe jednou vyzkouším,v týdnu byla u nás nakyselo,to zase zbožňuji já. :-)

8 annapos annapos | Web | 25. května 2013 v 18:47 | Reagovat

Píšeš,V kuchyni mne to baví. Mě ne, ale moc ráda sním něco dobrého, nikdo to za mě neudělá, když se chci dobře najíst, musím si uvařit a upéci, Nepozveš mě příště? Miluji, když vaří někdo jiný a já jen jím.

9 Jarka Jarka | Web | 25. května 2013 v 19:52 | Reagovat

Stejně, jako Aničku, ani mě ta kuchyň moc k srdci nepřirostla, ale jíst se musí a vařím pravidelně, takže vítám tvou inovativní variantu čočky a určitě ji vyzkouším. :-P Na bábovku jsem si taky recept opsala, ale ještě nepekla, je v pořadí, na tento víkend jsem dělala rebarborový koláč. :-)

10 ajka ajka | Web | 25. května 2013 v 20:02 | Reagovat

Tenhle způsob přípravy čočky neznám, kečup by mě vůbec nenapadlo tam přidat :-D  Na kyselo taky nedělám, dávám masox a zahustim cibulovošpekovou jíškou :-D

11 Dáša Dáša | E-mail | Web | 25. května 2013 v 21:34 | Reagovat

milá Libuško, čočku jsme měli zrovna včera s volským okem. :-)
Obě varianty zná a střídám. Mám tady na 4 dny vnoučátka a ta si vždycky přejí čočku, palačinky, mrkvovou polévku s opečenýmo kostičkami rohlíků, šlíšky s makem nebo omáčky. :-)
Hlávkový salát taky spařuji opečeným špekem nakrájeným na kostičky :-P  :-)
A také jsem pekla kefírovou buchtu, tam se vše smíchá a pak citronová poleva, prostě rychlovka :-)
Tu bábovku určitě zkusím, protože je předpoklad, že bude s tím tvarohem vláčná :-)
Libuško, dobrou noc a zítra radostnou neděli :-)  :-D
A také někdy odpočívej ;-)  :-)

12 Amelie Amelie | Web | 26. května 2013 v 3:08 | Reagovat

Děláš mi  chutě. Potřebovala bych někoho, kdo by mi vařil a pekl, Jenda mě nenechá stát v kuchyni.

13 Jeny Jeny | Web | 26. května 2013 v 11:28 | Reagovat

Tak to je fajn, že Tě baví vaření. Je to totiž užitečný koníček. :-)
Jinak čočku dělám podobně, je to po indicku, nasladko - přesně tak mi ta čočka chutná nejvíc. :-)

14 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 26. května 2013 v 14:47 | Reagovat

Dobrotka, čočku dělám normálně, k ní volské oko a ježuru buřtíka nebo uzené. Bábovka vypadá jedle. Ale ten můj je asi trošku přemlsaný, dělala jsem roládu a nesnědla se, takže si dám malou pauzu od pečení, pro slepice péct nebudu :-D

15 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 26. května 2013 v 16:32 | Reagovat

Hluboce se klaním.. :) Takhle se ohánět v kuchyni, to je co říci. Já se také snažím k plotně, či troubě, sem tam přiskočit, ale zatím ne nijak hojně a ne s valnými úspěchy, ale.. časem, kdo ví..
Mimochodem, ten recept na čočku vypadá opravdu zajímavě! Možná ho též přidám do rodinné kuchařky.. ;)

16 Jitka Jitka | Web | 26. května 2013 v 18:09 | Reagovat

Recept na čočku vyzkouším. A u nás taky dáváme na hlávkový salát rozškvařenou slaninku, ale to až na ten venkovní, co už nemá tak křehoučké listy. Moje teta měla statek a u ní jsme jedli pečené selátko  s bramborem a k tomu hlávkový salát přelitý smetanou. To byla dobrota, na kterou vzpomínám dodnes. Tehdy jsem byla dítě. Takže i salát se smetanou dělávám a dá se použít i zakysaná. :-)

17 Pižlík Pižlík | Web | 27. května 2013 v 7:15 | Reagovat

Na bábovku jsem dostalala chuť, inspirovala jsi mě. Už jsem ji strašně dlouho neměla. :-)

18 Vendy Vendy | Web | 29. května 2013 v 22:07 | Reagovat

Bábovka vypadá skvěle!
A čočka je dobrá, ráda vařívám čočkovou polévku, i když pravda ne pravidelně. Ale chutná mi a moc.
Manžel by si mohl dát Espumisan, to je výborné na trávení, především na větry, jestli na to trpí (koneckonců luštěniny jsou známé větracím systémem :-D - nebo větrovým? ;-))
Tento způsob čočky jsem zatím nezkoušela, dobrý tip.
A do salátu jsme dávali také trochu oleje, nebo dřív nasypali trochu osmažené slaninky.

19 Vendy Vendy | 29. května 2013 v 22:09 | Reagovat

P.S. myslím, že ten špek nebo olej se dává do salátu kvůli vstřebatelnosti vitaminu E, on se totiž vstřebává jen spolu s nějakým tukem. :-)
Dřív to naši rodičové a prarodičové nevěděli, ale stejně to tak dělali. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama